De eerste 50 jaar van mijn leven waren gevuld met innerlijke strijd. Ik vond mezelf lelijk, het leven moeilijk en had het gevoel nergens bij te horen. Mijn onzekerheid en overgevoelige zenuwstelsel waren vaak zwaar overbelast. Ik ben dan ook menig keer overspannen en depressief geweest. Tijdens de laatste keer, toen ik door een samenloop van omstandigheden totaal stuk was en alleen nog maar kon huilen, introduceerde iemand mij in de term hooggevoelig. In de bibliotheek ontdekte ik diverse boeken hierover en tijdens het lezen van het eerste boek was het voor mij een en al herkenning en erkenning. Eindelijk kon ik mezelf begrijpen en accepteren zoals ik was. Ik verslond alle boeken die ik erover te pakken kon krijgen. Het heeft mij veel inzicht gegeven.

 

Wat is Hooggevoeligheid?

Een HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken van de buitenwereld dan gemiddeld. Hun eigenschappen zijn onder meer: zorgzaam, bewust, dromen en fantaseren veel, voelen stemmingen aan, denken over veel dingen na, zijn snel ontroerd door kunst en natuur.

 

Wat betekent hooggevoeligheid

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen. Intelligentie is het vermogen wat in de linkerhersenhelft zit. Gevoeligheid is een eigenschap van de rechterhersenhelft. Zoals we een zeer intelligente persoon “Hoogbegaafd” kunnen noemen kunnen we iemand die heel gevoelig is een “Highly Sensitive Person” (HSP) noemen.

Een HSP, Highly Sensitive Person of te wel hooggevoelig persoon, is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dit dus intenser dan gemiddeld.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die positief ingezet kan worden. Bijvoorbeeld door hooggevoeligheid kun je sneller gevaren signaleren, in de gaten hebben dat iemand liegt, kleine nuanceverschillen waarnemen, intenser genieten van kunst of muziek en beter concentreren.

Hooggevoelige personen:

-  voelen stemmingen van anderen goed aan;

-  nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar;

-  ervaren, reflecteren en voelen diep en intensief;

-  hebben afkeer van specifieke indringende prikkels;

-  worden geprikkeld door dingen die anderen niet schijnen op te merken;

-  raken sneller verzadigd door (bepaalde) prikkels;

-  worden meer dan gemiddeld door bijvoorbeeld natuur, kunst of muziek geroerd;

-  denken vaak na over hun roeping;

-  filosoferen graag en veel en hebben een rijke innerlijke belevingswereld;

-  dromen, fantaseren en overwegen veel;

-  zijn opmerkzaam en aandachtig;

-  functioneren heb beste in hun eigen tempo;

-  zijn goed in het signaleren en vermijden van fouten;

-  vinden het prettig en hebben het nodig om tijd alleen door te brengen;

-  hebben rechtvaardigheid en respect hoog in hun vaandel staan;

-  zijn vaak plichtsgetrouw en anticiperend op de behoeften van anderen;

-  hebben relatief meer last van spanning, stress en fysieke klachten zoals hoofdpijn,         maag/darmklachten en huidirritaties en allergieën;

-  hebben last van stemmingswisselingen en sterke emoties;

-  lopen groter risico op depressiviteit, chronische vermoeidheid en verslavingen;

          vinden kwaliteit en bevrediging van het werk zeker zo belangrijk als het financiële           inkomen.


Zoals alle karaktereigenschappen heeft ook hooggevoeligheid valkuilen. Valkuilen kunnen bijvoorbeeld zijn: te hard werken (overwerken), te zorgzaam zijn voor anderen (en te weinig voor jezelf), te perfectionistisch zijn, overladen voelen door indrukken en bang zijn om fouten te maken.

Hooggevoelige personen maken zich erg druk over hun roeping. Voor hen is het psychische inkomen (kwaliteit en bevrediging van het werk) zeker zo belangrijk als het financiële inkomen. Vaak nemen hooggevoelige personen een baan onder hun niveau in de hoop dat hun werk dan hanteerbaarder voor hen zal zijn. Maar doordat ze de inspiratie en bevrediging op een dieper niveau missen, wordt dergelijk werk op den duur juist vaak een enorme energievreter met alle gevolgen van dien.

De kunst is nu om toch te leren leven in deze maatschappij met het gevoel en met het verstand. Het gaat erom een persoonlijke balans te vinden tussen gevoel en verstand. Hoe leef je met je gevoel in deze wereld zonder dat je daardoor overweldigd wordt en jezelf dus niet verliest? De balans vinden en het vrijmaken van gevoelens die er in het verleden niet mochten zijn. Het leren staan voor wie je bent en wat je voelt. Het accepteren van angst, woede, verdriet en blijdschap.

Het is niet zo dat HSP's beter zijn dan anderen of dat ze ziek zijn en genezen moeten worden. Het is eenvoudig zo dat ze wat gevoeliger zijn dan gemiddeld en dat is alles. Het gevoel is niet beter dan het analytische verstand. Ze zijn er beiden om elkaar in evenwicht te houden.

Hooggevoelige personen kunnen leren met de overprikkeling om te gaan. Dit betekent emoties, gevoelens en gedachten serieus nemen en afstemmen en het leven in de context plaatsen. Zo is hooggevoeligheid een kwaliteit.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of als je een spiegel nodig hebt om jezelf beter te leren kennen en inzicht te krijgen in jouw eigenheid en kwaliteiten, neem dan contact met me op.